Sjömanskyrkan i Göteborgs verksamhet

Skiftande verksamhet på Sjömanskyrkan i Göteborg

Vi bedriver ett diakonalt, socialt och själavårdande arbete bland sjöfolk och deras anhöriga.

Göteborg är Nordens största hamn. I hamnen lägger fartyg av många slag och nationaliteter till för lossning och lastning. Tiderna som fartygen ligger vid kaj är korta, men många är de sjömän som, oavsett nationalitet, hoppas på ett besök från Sjömanskyrkan. Det kan gälla allt från praktisk hjälp, enskilda samtal, till att kunna fira gudstjänst. Sjömanskyrkan i Göteborg försöker möta de aktiva såväl som de pensionerade sjömännen i deras verklighet. Sjömanskyrkans arbete är samtidigt missionerande och diakonalt. Vi ber, lyssnar, tröstar, uppmuntrar och visar på Hoppet, på Gud.

Sjömanskyrkan i Göteborgs hus är sålt

Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg har av ekonomiska skäl sålt fastigheten vid Stigbergstorget i Göteborg, som byggdes som ett fritidshem för sjömän. Huset ägs av 4D Bygg och hyrs ut till Carl Johans Pastorat. De i sin tur har skapat ett aktivitets-och kulturhus och hyr ut till olika aktörer varav vi är en.

Carl Johans Pastorat har valt att fortsätta kalla huset för ”Sjömanskyrkan – ett folkens hus”, som markör. De är ingen Sjömanskyrka och bedriver ingen sjömanskyrklig verksamhet. Eftersom vi hyr en lokal på bottenplan i huset blir vi kallade ”stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg”, medan Carl Johans Pastorat kallar sig för Sjömanskyrkan.

Den verksamhet som vi för närvarande bedriver i där är gemenskapssamlingar med äldre och pensionerade sjömän eller anhöriga, samt gudstjänster på söndagarna. Ibland anordnas det utflykter i närområdet. Det går även bra att bestämma en tid för möte med vår samordnare Cecilia Petersson och få hjälp med exempelvis fondansökningar eller enskilda samtal.

Cecilia utgår två dagar i veckan från Rosenhill Sjömanscenter, Sjöfartsverkets sjömansservice, så där kan man träffa henne i cafeét om hon inte gör fartygsbesök.

Vi gör också hembesök samt har regelbunden telefonkontakt med de som inte orkar komma eller inte vill ta emot besök i sitt hem. Sjömanskyrkan i Göteborg vill stötta och hjälpa dessa gamla sjömän genom att på olika sätt vara en öppning ut ur ensamheten.

Vår personal på Sjömanskyrkan i Göteborg

Vi har, tack vare att Stiftelsen Sjömanskyrkan i Stockholm Sjömansinstitutet går in och sponsrar, anställt Cecilia Petersson som samordnare. Hon är den enda anställda på Sjömanskyrkan i Göteborg. Till sin hjälp finns några fantastiska frivilliga som har hand om onsdagsträffar respektive söndagsgudstjänster eller gör hembesök.

Cecilia var anställd av Sjömanskyrkan i Göteborg mellan 2003-2008, så för flera personer är hon ett välkänt ansikte. Innan dess var hon på Sjömanskyrkan i Gdynia samt i London. Hon är teolog/beteendevetare.

Cecilia arbetar 75% och fördelar sin arbetstid mellan fartygsbesök i hamnarna, månar om besökarna som kommer till Sjömanskyrkan och gör hem- och sjukbesök. Som del av en samverkan med Sjöfartsverkets Rosenhill, statens sjömansservice, utgår hon ifrån deras lokaler två dagar i veckan, vanligtvis på måndagar och torsdagar.

Förutom redan nämnda uppgifter finns Cecilia tillgänglig för enskilda samtal och förbön. Hon kan även hjälpa till praktiskt med exempelvis myndighetskontakter och ansökningar av olika slag.

Tanken är att Cecilia ska bygga upp Sjömanskyrkan i Göteborg, så att den motsvarar dagens behov. Har du några tankar kring detta, så berätta det gärna för Cecilia. Hon nås på sjomanskyrkan.gbg@gmail.com eller via 0725–73 19 02.

Krigsseglardagen 2024

Sjömanskyrkan i Göteborg högtidlighöll minnet av våra svenska krigsseglare i samverkan med Sjöfartsverkets Sjömansservice Rosenhill söndagen den 1 september.

Läs gärna även reportaget från tidningen Sjömannen, Seko Sjöfolks organ. De hade reporter Sandra Nelhans på plats som täckte arrangemanget: https://www.sjomannen.se/nyheter/stort-intresse-for-krigsseglardagen-i-goteborg/

Nytt för i år var att vi hyrt in oss i Clarion hotel Drakens bankettsal.

Entrén vid Järntorget. Foto: Jan Björnehaag

Dagens agenda. Foto: Jan Björnehaag

Efter att samordnare Cecilia Petersson välkomnat inleddes korumet med en procession bestående av korsbärare Ove Granstedt (gudstjänstgruppen) flaggbärare Agneta Swenson (Sjöfartsverket Sjömansservice Rosenhill), Kenny Reinhold (Seko Sjöfolk och styrelsemedlem i Sveriges Sjömanshus) med kransen från stiftelsen Sveriges Sjömanshus, Peter Skoglund (Seko Sjöfolk och vice ordförande i Sjömanskyrkan), trumpetare Nils Isralesson (Stena line) samt Christopher Asker (präst i Kungälvs församling som är både oss och Flottans män behjälplig).

Foto: Sandra Nelhans

Foto: Sandra Nelhans

Foto: Cecilia Petersson

Under korumet sjöngs psalmerna 297, Härlig är jorden samt 755, Vila i mig, till ackompanjemang av gudstjänstgruppens Ulla Gyllenros. Korumet hölls av Christopher Asker. Sången ”We´ll meet again” framfördes av Ulla Gyllenros och Ove Granstedt.

Gudstjänstgruppens Ove Granstedt och Ulla Gyllenros. Foto: Jan Björnehaag

Kaplan Christopher Asker. Foto: Cecilia Petersson

Efter bönerna avslutade trumpetaren Nils Israelsson korumet med en stämningsfull hyllningsfanfar för krigsseglarna.

Nils Israelsson spelar en trumpetfanfar, tapto. Foto: Jan Björnehaag

Högtidstalare fil dr. Lars Hansson höll sedan ett uppskattat anförande där han berättade om lejdtrafiken, Ulven, spioner och fiskebåtar som samarbetade med danska motståndsrörelsen och mycket mer. Han visade även flera bilder. Lars har skrivit boken ”Göteborg under krigshot – i skuggan av andra världskriget” efter att ha gått igenom arkiv, som nyss öppnats för allmänheten: https://www.gu.se/…/ny-bok-belyser-goteborg-i-skuggan… Denna bok hade man sedan möjlighet att inhandla direkt från författaren.

Bilder från bildspelet. Foto: Jan Björnehaag

Lars Hansson är fil. dr. i historia. Foto: Cecilia Petersson

Slutligen hade favoriterna ”Flottans män” ett bejublat uppträdande med sina evergreens. Stundtals blev det allsång i de välkända sångerna som ”Klart till drabbing” och ”En gång jag seglar i hamn”.

Flottans mäns manskör. Foto: Cecilia Petersson

Det bjöds på kaffe och bakelse till underhållningen. Bakelsen var gluten- och laktosfri med bär och vanilj, från Clarion hotel Drakens egna bageri.

Kaffe och bakelse. Foto: Jan Björnehaag

Flera politiker var inbjudna och Sjömanskyrkans förhoppning är att minnesplaketterna, med namnen på de fartyg och besättningar ur den svenska fiske- handels- och örlogsflottan som gick under under andra världskriget, ska kunna få en publik och värdig plats igen, att minnet lever kvar. Några, som vår borgmästare Aslan Akbas (s) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (s) hade tvingats till sena återbud, men Hampus Magnusson (m) deltog.

Hampus Magnusson (m) med samordnare Cecilia Petersson, Sjömanskyrkan. Foto: Cecilia Petersson

Stiftsprosten Fredrik Ivarsson representerade Stiftskansliet och biskopen. Biskopen i Göteborgs stift är inspektor för Sjömanskyrkan i Göteborg, eller stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgs stift, som vi formellt heter.

Stiftsprost Fredrik Ivarsson. Foto: Jan Björnehaag

Den ena kransen var skänkt av stiftelsen Sveriges Sjömanshus. ”Det havet gömmer vi aldrig glömmer” står det på kransbandet. Denna minnesvers var oerhört vanlig vid dödsannonserna för sjöfolket under andra världskriget.

Den andra minneskransen var skänkt av Seko sjöfolk samt Sjöbefälsföreningen. ”Tack för god vakt” står det på kransbandet. Dessa ord var till en början tillrop vid vaktombyte, men kom sedan att utvidgas till hedersbetygelse, inte minst vid begravningar.

Båda kransarna kommer ifrån Näckrosens Blommor i Krokslätt

Efter högtidlighållandet placerades den första kransen vid Krigsseglarmonumentet vid Lilla Bommen och den andra kransen vid Minnesstenen i Mariebergs kyrkogård.

Foto: Peter Skoglund

Minnesstenen på Mariebergs kyrkogård, Foto: Peter Skoglund

Vi är så tacksamma för alla som kom och för alla som på olika sätt bidrog till vårt högtidshållande av Krigsseglardagen. TACK, TACK, TACK!

Alla själars dag 2023

I vanlig ordning firades det gudstjänst på Sjömanskyrkan i Göteborg på söndagen efter alla helgons dag/Alla själars dag. Ove Granstedt ledde gudstjänsten och Ulla Gylleroos var kantor. Hon sjöng även två solosånger.

På sjömanskyrkan i Göteborg tände vi ljus för de 15 personer i vårt värn som lämnat jordelivet och önskade frid över deras minne.

Ljusbäraren är en gåva från Sjöpensionärerna till Sjömanskyrkan.

Sjömanskyrkan i Göteborgs Minnesplaketter

De minnesplaketter i mässing över andra världskrigets omkomna krigsseglare, som donerats av Redarföreningen till oss på Sjömanskyrkan i Göteborg och tidigare hängde i foajén på det som var Sjömanskyrkan, monterades ner av de nya ägarna. De tillhör fortfarande oss på Sjömanskyrkan i Göteborg, men har fortfarande inte fått någon ny hemvist, utan förvaras i ett förråd. Vi för en dialog med flera aktörer angående en lämplig plats för dem.

Första världskrigets krigsseglare har sitt monument i form av Sjömanstornet, ofta felaktigt kallat Kampanilen, vid Sjöfartsmuseet i Göteborg. På tornets sockel finns namnen på de 690 svenska sjömän som omkom och de 98 fartyg som förliste under första världskriget. Namnen är inhuggna på elva granittavlor.

– Public Domain Mark (PDM), Järnvägsmuseet, Digitalt museum ID: 021018101904

Vår förhoppning är att det ska tas ett samlat grepp, så att även plaketterna med namn och fartyg på andra världskrigets krigsseglare synliggörs. Det är många personer som engagerar sig och hör av sig och undrar varför plaketterna inte har fått någon ny plats. Vi kan bara berätta att vi gör vad vi kan för att de ska bli synliggjorda igen och få en varaktig, värdig plats.

Vi anser att dessa minnesplaketter är av nationellt intresse och något som borde tas till vara på och något att uppmärksamma allmänheten på.

Sjöfolket – nu som då – dras obönhörligt in i krigssituationer på grund av sitt yrke. Ryssland-Ukrainakriget visar på detta liksom Hamas-Israelkriget. Civila fraktfartyg attackeras och sjömännen riskerar sina liv både i Svarta och Röda havet.

Nu har opinion väckts i frågan och vi har blivit intervjuade i både tidning och radio:

https://www.gp.se/kultur/minnesplaketter-samlar-damm-i-sjomanskyrkans-kallare.011ba857-3e2f-467b-8d2f-f4e2c076e437

https://sverigesradio.se/avsnitt?programid=438

Torbjörn Dalnäs, sjöman, skribent och författare har skrivit nedan text om Krigsseglarna. Det var hans minnestal på Krigsseglardagen 2023:

Sjömanskyrkan i Göteborgs gudstjänster

På söndagar kl 13 firas gudstjänst. (Med reservation för förhinder och sommaruppehåll.) Därefter kyrkkaffe. Gudstjänstgruppen består av våra frivilliga Ove Granstedt och Ulla Gyllenros. Till sin hjälp har de veniaten Sune Karlsson samt prästerna Christopher Asker, Maths Håland, Renny Olausson och Göte Siverbo som tillsammans med Ove Granstedt turas om att leda gudstjänsterna. Även domprost emeritus Hans-Olof Hansson har predikat. Ulla är kantor. Ibland tar Ove med sig gitarren och så sjunger Ulla och Ove duett. Alla ställer upp ideellt. För mer information kontakta Ove Granstedt, 0704-38 25 19.

Sjömanskyrkan i Göteborgs onsdagsträffar

På onsdagar kl 11-14 är sjömän med anhöriga välkomna på kaffe, smörgås och kaka. (Med reservation för förhinder). Fikat kostar 20 kr. Ibland finns det någon programpunkt eller så planeras det för utflykt i närområdet.

Onsdagsfika

Föredrag eller information om Sjömanskyrkan i Göteborg

Vår samordnare Cecilia Petersson kommer gärna ut till olika verksamheter för att informera om vår verksamhet och/eller berätta om Sjömanskyrkan i Göteborgs historia. Hon nås på sjomanskyrkan@gmail.com eller via 0725–73 19 02.

Bild från bildspel om Sjömanskyrkans historia.. Foto: Cecilia Petersson

Sjömanskyrkan i Göteborgs nyhetsbrev Hemmahamn

Tidningen Hemmahamn har nu omformats och blivit ett nyhetsbrev för Sjömanskyrkan i Göteborg. Vill du vara med på sändlistan och få den direkt till din email, så kontakta vår samordnare Cecilia Petersson. Den finns även tillgänglig här:

Nyhetsbrev hösten 2022

NYHETSBREV HEMMAHAMN A4 pdf.p

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Det finns, i nuläget, ingen anställd sjömanspräst i Sjömanskyrkan i Göteborg, men vi har flera präster som är oss behjälpliga. Kontakta oss gärna för rådgivning antingen via mobil 0725-73 19 02 eller mejla oss på sjomanskyrkan.gbg@gmail.com.

Barndop på Broströmska stiftelsen med kaplan Christopher Asker. Foto: Privat med tillåtelse

Man kan även kontakta sin hemförsamling, eller vid dop och vigsel, sjömansprästen i Skagen. https://www.sjomanskyrkan-skagen.org/

Vår samordnare Cecilia Petersson på Sjömanskyrkan i Göteborg kan vara behjälplig vid minnesstund/askspridning. Kontakta henne för mer information.


En sista hälsning

Psalmer i svenska psalmboken med maritimt inslag

7:2 Lova Herren, sol och måne 15:4 Halleluja! Sjung om Jesus

21:1 Måne och sol 23:3-4 Tack, Gode Gud, för allt som finns

25: 2 Högt i stjärnehimlen 31:2 Låt oss glada och i tro

47:1,3 Säg, känner du det underbara namnet 54:3 Vinden ser vi inte

64:5-6 En dyr klenod, en klar och ren 88:1 Räds ej bekänna Kristi namn

99:3-4 Gud vår Gud, för världen all 175:5 Den signade dag

178:1 Som skimret över hav och sky 181:2 Nu är det morgon

185:1 Nu vilar folk och länder 195:3 O Gud, vår hjälp i gångna år

197:3 Den blida vår är inne 199:4 Den blomstertid nu kommer

223:4 Jag vet en port 226:1,3-5 O gränslösa frälsning

228:5 I tro under himmelens skyar 236 Guds källa har vatten tillfyllest

241:4 Bort med tanken, sorgsna hjärta 245:1 Jag nu den säkra grunden vunnnit

246 Här en källa rinner 253 O giv oss Herre, av den tro

256 Var inte rädd 258:4-6 O liv, som blev tänt

265:4 Ingen hinner fram 289 Guds kärlek är som stranden

298 Gud, ditt folk är vandringsfolket 299:2-3 Ur djupet av mitt hjärta

300 O, hur saligt att få vandra 305:8 Var är den Vän 311:1 Jag ska gråtande kasta mig ner 312:1-2 Städse på Sion jag tänker 323:2 De kommer från öst och väst 326:2 Upp, psaltare och harpa

327:4-5 Lovad vare Herran 328:6 Lova Herren, Gud, min själ

329:2 Höga majestät 335:1 Vi tror på Gud som skapar världen

340:1 Guds väg i dunkel ofta går 341:1 Gud har gett åt fågeln dess vingar

342:4 Tusen stjärnor glimma (för alternativ melodi använd psalm 344:s melodi i stället)

344:2 Gud har skapat allting 353:1 Han satte sig ner på stranden

363:3 Ande ifrån ovan 371:1 Gud vår starkhet och vårt stöd

375:4 Upp, Sion, att prisa 376:5 Från tidevarv till tidevarv

378:1,2 4 Gud hos dig är livets källa 385:3 I Jesu Kristi namn vi ber

386 Upp ur vilda, djupa vatten 390:6 Var röst, vad ljuvlig röst

407:2 Salig, Jesus, är den stunden 414:1 Så långt som havets bölja går 418:1 Hav och stränder din allmakt formar 424:1 Jag höja vill till Gud min sång

425:2 Tidens mått har fyllts till randen 428:1 Mitt i vintern var det

430:1,4 Var kristtrogen fröjde sig 482:7 Salig du, och högt benådad

484:2 De heliga i landet 485:2 Välsignade alla ni kära

493:2 Nu stiger solen fram ur österns portar 500:2 Tack, Fader, för den dag du gav

518:1 Hur härligt vittna land och sjö 545:2 O Jesus, rik av nåd

559:4 Tron sig sträcker efter frukten 566:5 Vaka, själ, och bed

568:4 Seger giv, du segerrike 586:2 Du, o Gud, är livets källa

587 1-2,4 Gud skapade det klara vattnen 593:6 Bevara Gud, vårt fosterland

597 När stormen ryter vilt på hav 610:1-2 Jesus satt i båten

618 Faraos härar hann upp oss vid stranden 621:3 O Jesus, när mitt liv släcks ut

622:2 Att ta farväl på riktigt sätt 624:6 En dalande dag, en flyktig stund

631:5 Jag vet mig en sömn 636:3-4,6 Det finns ett land av ljus och sång

654 Låt rätten flyta fram 658 Hos dig är livets källa

659 Som hjorten trängtar till vattenbäckar 706:3 Hej himlarymder

712:1 O Gud, som skapat vind och hav 714:2 Du Herre, vår Herre

716:3 Namnet Jesus aldrig mister 718:1,4 Hennes starka vingar bär

723:3 När du ser en droppe glittra 731 Må friden från jorden följa dig

755 Vila i mig 798:3 Som liljan på sin äng

Foto: Cecilia Petersson

Bibelvisor med maritima inslag:

Barnatro, https://www.youtube.com/watch?v=L5hNJ3MihGs

Som en båt i en säker hamn, https://www.youtube.com/watch?v=XfYIEzRtM0g

Jag skulle ej sörja, https://www.youtube.com/watch?v=6oszqhl3d7c (svensk text version 2: https://sionstoner.blogspot.com/2014/02/jag-skulle-ej-sorja-jag-har-ju-en-van.html

Lugna hamn, https://youtu.be/fXwSLmWr7os

Förböner och förebedjare

Som Sjömanskyrka i Göteborg tänker vi att ett av våra viktigaste uppdrag är att be för sjömännen. Du får gärna hjälpa till med att be.

Förbön:

Tack Gud för sjöfarten som skapar broar mellan länder och folk.

Tack för jordens och havets gåvor och för fartygen som fraktar dem till oss.

Tack för sjöfartskunnandet och för all behövlig utrustning, Tack för alla som arbetar och verkar inom sjöfarten eller servar dem på olika sätt. Välsigna dem. Välsigna alla som ser till sjömännens behov.

Vi ber om den Helige Andes ledning för alla i beslutsfattande ställning. Vi ber för dem som bär ansvar för sjömännens trygghet. För rederier och fackförbund, för Sjöfartsverket och Göteborgs hamn.

Vi ber för dem som arbetar med utbildning av sjömän och för de sjömän som gått i land. Vi ber speciellt för sjöfartsutbildningarna och för de sjömän som lider av ensamhet. Stöd också de sjömän som tvingats gå i land p.g.a. skada eller sjukdom och inte längre vet hur de ska kunna försörja sin familj. Hjälp de hitta en väg framåt.

Vi ber för sjömännen i deras vardagliga uppgifter, vi ber om skydd mot arbetets faror. Stöd sjömännen och deras anhöriga under de långa perioderna av separation och längtan. Hjälp dem i deras relationer.

Vi ber för det arbete kyrkorna utför bland sjömännen och speciellt ber vi för Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgs stift och för våra frivilliga.

Hjälp oss att sätta all vår förtröstan till Dig, att hos Dig finna ett stadigt hoppets ankare. Låt oss fyllas av Din frid både i land och till sjöss. l Jesu namn. Amen.

Fri bearbetning av förbön i anglikanska sjömanskyrkans, Mission to Seafarers, bönekalender

 Bön för de som är ombord:

Käre Gud. Tack att du är med i allt, både i medgång och i motgång. Tack att vi alltid är inneslutna av Din kärlek.

Välsigna och bevara hela besättningen och deras anhöriga. Hjälp dem i deras relationer både ombord och i land. Du ser deras längtan och saknad och det som skaver. Hjälp dem att välja det goda och stå emot det onda. Låt Din Helige Ande leda och stödja dem. Skydda dem från farorna, i Jesu namn. Amen.

Skulle du vilja bli förebedjare för ett specifikt fartyg eller för ett rederi, så hör av dig till Cecilia Petersson antingen via telefon 0725-73 19 02 eller via email: sjomanskyrkan.gbg@gmail.com.

Förbönskalender och förböner på engelska från Mission to Seafarers finns här:

https://www.missiontoseafarers.org/wp-content/uploads/MTS-Prayer-Diary-2021.pdf

https://www.missiontoseafarers.ca/Worship.html

Ankomster och avgångar i Göteborgs hamn

För att se ankomster och avgångar i Göteborgs hamn kan man gå in på någon av nedan länkar:

https://www.goteborgshamn.se/operations/ankomster–avgangar/

https://www.vesselfinder.com/ports/SEGOT001

https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:11.853/centery:57.686/zoom:14

Stipendier/Fonder

För sjöstuderande, aktivt och f d sjöfolk finns det olika stipendier och fonder att söka:

Sjömanskyrkan i Göteborg har hand om Sundströms fond och brukar även få pengar ur Broströms fond att dela ut. Ansökning sker under november månad. Kontakta vår samordnare Cecilia Petersson för mer information, 0725-731902 eller sjomanskyrkan.gbg@gmail.com.

Stockholms sjömanskyrka har stipendier för sjöstuderande från årskurs 2. Man kan även kontakta dem angående fondansökningar. Gå in på deras hemsida för mer information:

https://sjomanskyrkan.nu/bidrag/

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus har flera olika bidrag man kan söka. För mer information gå in på deras hemsida: https://www.sjomanshus.se

Sjöbefälsföreningen skriver på sin hemsida: För den som är i behov av tillfällig ekonomisk hjälp finns det nu möjlighet att söka bidrag från Herman och Sigrid Nyléns stiftelse. Fonden lämnar understöd till befälhavare och styrmän som på grund av sjukdom, arbetslöshet, höga boendekostnader eller stor försörjningsbörda är i behov av tillfällig ekonomisk hjälp. Fonden kan även lämna bidrag till pensionerade fartygsbefäl, efterlevande till fartygsbefäl samt studerande på sjöfartshögskolorna, såväl nautiker som tekniker, som av olika skäl har ansträngd ekonomi. Ansökan måste ha kommit in till föreningen senast den 1 oktober. För mer info:

https://sjobefalsforeningen.se/om-oss/aktuellt/sok-bidrag-fran-herman-och-sigrids-stiftelse

Neptuniorden har på sin hemsida olika fonder, belöningar och stipendier att söka:

https://neptuniorden.myclub.se/menu/pages/23031

Släktforskning

Sjömanskyrkan i Göteborg har inga register över gamla sjömän. Skulle du vilja ha information och misstänker att det finns kunskap att få i något sjömansregister? Enklast är då att ställa en fråga till Riksarkivet enligt nedan länk. Välj exempelvis Landsarkivet i Göteborg, när du ska välja arkiv. De kan förhoppningsvis lotsa dig vidare eller ge dig mer information om personen du söker:

https://bestall.riksarkivet.se/sv/ovriga-bestallningar

Man kan hitta uppgifter om mönstringar för svenska sjömän från 1871. Mönstringsliggare med register för mönstringsåren 1871-1939 finns i arkiven för de olika sjömanshusen.

Hos Riksarkivet i Göteborg har de arkiven för sjömanshusen i Göteborg och Bohuslän. Andra sjömanshus finns hos Riksarkiven i Lund, Vadstena, Uppsala, Stockholm och Härnösand eller Stockholms stadsarkiv. En del av dessa sjömanshusarkiv har skannats av Arkiv Digital:  https://www.arkivdigital.se/

För åren 1939-1984 finns det s.k. Centrala sjömansregistret, ett kortregister med uppgifter om mönstringar för sjömän i hela Sverige. Detta register finns hos Riksarkivet i Göteborg.

För år 1985 och framåt finns uppgifter hos Transportstyrelsen: https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Fartyg/Monstring/

Om man vill söka uppgifter om en sjöman hos Riksarkivet behöver man ha uppgift om namn, födelsedatum, och för tiden före 1939 var personen bodde/var skriven.

DIGITALTMUSEUM ID 021015778276

För mer information om hur livet till sjöss var förr kan man läsa här:

https://slakthistoria.se/livet-forr/alle-man-pa-dack-livet-till-sjoss

https://www.blekingesf.se/wp-content/uploads/sjofolksguide.pdf

https://popularhistoria.se/teknik/sjofart/de-sista-stora-segelfartygen

Årsredovisningar och stadgar för Sjömanskyrkan i Göteborg samt organisationsnummer och olika sätt att skänka pengar

Vid intressse kan man ladda ner de tre senaste årsredovisningarna samt stadgarna för Sjömanskyrkan i Göteborg via pdf-filerna här nedanför till höger:

Vi mottar inget stöd från kyrka, stat eller kommun, utan är helt beroende av enskilda personers stöd samt att söka stiftelse/fondpengar för vår verksamhet. Vi tar tacksamt tar emot ekonomiskt stöd.


Swisha oss gärna en gåva:
123 387 87 41

Vi får inga bidrag från stat, kommun eller svenska kyrkan, utan är helt beroende av insamlade gåvor. Swisha oss gärna ett litet eller stort bidrag – allt mottages tacksamt!

90 konto 90 03 43-5, verksamheten kontrolleras av svensk insamlingskontroll.

Använd gärna detta konto vid högtids- eller minnesgåva. Glöm inte skriva vad och vem gåvan gäller samt kontakta vår samordnare för att få ett gåvobevis/minnesgåva.

Vi har även ett bankgirokonto där man kan sätta in pengar:

Bankgiro: 100-8978

Vårt organisationsnummer är: 857201-9936

TACK

Till alla er som ber för oss och/eller har skänkt gåvor, kollekter och högtids/minnesgåvor
till Sjömanskyrkan i Göteborg vill vi framföra ett stort TACK.

Med vänlig hälsning
Styrelsen i Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgs stift

Rulla till toppen