Sjömanskyrkan i Göteborg

Sjömanskyrkan i Göteborg bedriver ett diakonalt, socialt och själavårdande arbete bland sjöfolk och deras anhöriga. Förutom fartygsbesök i hamnarna månar vi speciellt de äldre sjömännen, som på grund av olika händelser i sina liv blivit mycket ensamma.

Arbetsuppgifterna är oerhört skriftande. Vid fartygsbesöken kan det vara filippinska sjömän som vill ha hjälp med sina svenska pensioner. De som är anställda av svenska rederier är berättigade till svensk pension. Eftersom de inte bor i Sverige och inte kan språket är det en snårig väg att få ut pensionen.

Det kan bli psykosociala samtal ombord om något i livet som skaver. Ibland får sjömännen skjuts in till Sjömansklubben Rosenhill eller för lite sightseeing och shopping. De kan även efterfråga en gudstjänst.

Sjömanskyrkan bistår med mycket. Det kan det vara någon sjöman som har betalningsanmärkningar och behöver hjälp att hitta ett boende. En annan behöver hjälp att söka fondpengar till tandvård. En tredje vill att vi ber.

Då och då vill en församling eller förening lyssna till ett föredrag om Sjömanskyrkans historia/verksamhet. Det är gemenskapsträffar, gudstjänster och utflykter i närområdet. Hemsidan ska uppdateras och Facebook-sidan få ett inlägg. Ibland är vi med på mässor som Donsö Ship Meeting. Det ges rådgivning gällande dop, bröllop och begravning. Ibland medverkan vid begravning. Varje år högtidlighålls minnet av Krigsseglarna, numera i samverkan med Sjöfartsverket Sjömansservice Rosenhill.

Mer information om Sjömanskyrkan i Göteborgs historik ligger under fliken ”Om oss”. För mer utförlig information om vår verksamhet samt annan nyttig information med sjöanknytning klicka på fliken ”Vår verksamhet”. Dessa flikar finns under ”Göteborg”. Har du problem att hitta vidare, kontakta vår samordnare Cecilia Petersson, 0725-73 19 02.

Bilder och information från Krigsseglardagen 2023 ligger under fliken Göteborg ”vår verksamhet”.

Sjömän kidnappade i Jemen och Iran

Den 19 november 2023 bordades handelsfartyget Galaxy Leader av jemenistiska Huthirebeller- De 25 sjömän som utgjorde besättningen på fartyget är fortfarande gisslantagna. 17 är från Filippinerna, två från Bulgarien, tre från Ukraina, två från Mexiko och en ifrån Rumänien. De sägs ha blivit förda in i landet, till en säker plats i Jemen. Huthirebellernas talesman har uttryckt att skeppet och dess besättnings öde avgörs av Hamas och Al Qassam-brigaderna.

Den 13 april 2024 bordades MSC Aries på internationellt vatten i Hormuzsundet av iranska soldater. Fartyget med besättning är förda till Iran. 17 av de 25 besättningsmedlemmarna ombord uppges vara indiska medborgare. Övriga besättningsmedlemmar är från Pakistan, Filippinerna, Ryssland och Estland.

Båda handlingarna är ett flagrant brott mot internationell rätt och fördöms av den internationella sjöfartsorganisationen ICS. Anledningen till att dessa fartyg med besättningar kapats sägs vara att båda fartygen delvis har ägare från Israel. Man drar på detta sätt in enskilda, oskyldiga i kriget.

Vi ber för de gisslantagna:

Käre Gud. Tack att du är med i allt, både i medgång och i motgång. Tack att vi alltid är inneslutna av Din kärlek.

Välsigna och bevara hela besättningarna och deras anhöriga. Hjälp dem i deras svåra situation. Se till så att de behandlas väl. Ge dem hopp, klokskap och uthållighet. Var också med de som försöker förhandla för att de ska bli fria, visa dem vägen framåt. Vi bönfaller Dig om att gisslan ska släppas fria och kunna återvända till sina hem. Förbarma Dig Herre.

Vi ber Gud även för kidnapparna. Att de ska förstå att de handlar orätt och ångrar sina handlingar. I Jesu namn. Amen.

Kalendarium för Sjömanskyrkan i Göteborg v. 17

Gemenskapsträffar

Onsdag 24/4, gemenskapsträff kl 11-13 med Anne-Marie, Birgitta och Regina.

Gudstjänster

Söndag 28/4, 5 söndagen i Påsktiden med temat ”Att växa i tro”. Mässa firas kl 13. Därefter kyrkkaffe. Renny Olausson är predikant och Ulla Gyllenros spelar och sjunger.

För mer information kontakta Ove Granstedt: 0704-38 25 19.

Påsktiden

Nu lever vi i påskens tid. Ordet påsk kommer av hebreiskans pesach, som betyder passera/gå förbi. Det syftar på bibelberättelsen i 2 Mos. 20 om hur farao efter den 10:e plågan slutligen gick med på att släppa Israels folk från slaveriet och tillät dem att lämna Egypten. Judarna firar högtiden Pesach till minne av detta.

Vi kristna firar påsk för att påminnas om hur livet har segrat över döden, hur vi får gå från död till liv. Påskriset, äggen och blommorna är symboler för uppståndelsen och livet, hur det som verkar dött får liv: Björkriset ser dött ut, men i vattnet börjar det leva och får gröna blad. På samma sätt är det med påskliljor och tulpaner: ur de till synes ”döda” lökarna kommer det fram liv i form av färgstarka blommor och gröna blad. Äggskalet symboliserar Jesu grav, ägget kläcks och ut kommer en levande kyckling. På samma sätt som Jesus uppstod och gick ut ur sin grav.

Ägg hör påskbordet till. Förutom den religiösa symboliken sätter vårljuset fart på hönorna och de börjar värpa mer igen efter vintern. Förr fick man inte äta ägg under fastan, så när påsken kom och det blev tillåtet igen, fanns det rejäla lager med ägg, så det var bara att hugga in på överflödet.

Påskdagen är kyrkans främsta högtid och kulmen på påskens passionsdrama. På den tredje dagen vänds sorgen till glädje eftersom Jesus har uppstått och människan har blivit försonad med Gud. Det som förstördes i och med syndafallet har upprättats. I kyrkan hälsar man varandra med orden ”Kristus är uppstånden – ja, han är sannerligen uppstånden!”

Annandagen fortsätter i samma glada anda. Annandagens budskap är att den uppståndne Jesus Kristus går vid vår sida och delar vår vardag. Bibeltexterna handlar om hur lärjungarna mötte Jesus efter hans uppståndelse. Förr innebar annandagen slutet på nöjesförbudet. Den var främst ungdomarnas dag, man fick leka, sjunga, dansa, äta god mat och dricka. Idag är det för många en ledig dag då man kanske passar på att vara ute och njuta av våren. Många kyrkor har så kallade ”Emmausvandringar” på förmiddagarna.

Sedan följer fem söndagar i påsktiden med olika teman utifrån påskens budskap: Mötet med den uppståndne, den gode herden, vägen till livet, att växa i tro. Vi får påminnas om vilken skillnad påskens uppståndelse gör för våra liv.

I svensk psalm 152 beskrivs påskens glädjebudskap så här:

  1. Kristus lever! Underbara ord,
    som förvandlar tungt och sorgset mod.
    Väl är mörkret stort här på vår jord,
    men se, Kristus lever.

    2. Kristus lever, trogne Frälsaren,
    som på jorden var de svagas vän.
    Samma milda hjärta har han än,
    Herren Kristus lever.

    3. Han har kämpat, segern vunnen är
    över satan och all mörkrets här.
    Dödens välde övervunnet är.
    Herren Kristus lever.

    4. Han är livet, vi ock leva får.
    Om än genom dödens flod vi går,
    skall det bli vår segersång ändå:
    Herren Kristus lever.

Text: Selma Sundelius-Lagerström 1884 (25 år)

Musik: Lowell Mason 1837 (47 år)

GLAD PÅSK – Kristus är uppstånden!

Söndagens bibeltext

Som hjälp i att läsa Bibeln och att förstå bibeltexten är du välkommen att lyssna till podden ”Bibelsamtalet” som ges ut av Istorps pastorat. Varje tisdag släpps ett nytt avsnitt där prästerna Carl Magnus Adrian och Fredrik Borglin samtalar om bibeltexten för den kommande söndagen.

https://bibelsamtalet.podbean.com/

Bibeltexter för varje dag

Klicka på nedan länk från kommuniteten Taizé för att ta del av en bibeltext för varje dag.

https://www.taize.fr/sv_article161.html

Besöksadress:
Amerikagatan 2,
414 63 Göteborg (scrolla ner för postadresser)

Gåvor: Swisha oss gärna en gåva:
123 387 87 41

90 konto: 90 03 43-5, verksamheten kontrolleras av svensk insamlingskontroll.

Bankgiro: 100-8978

Organisationsnummer:
857201-9936

Epost: sjomanskyrkan.gbg@svenskakyrkan.se OBS! På grund av tekniska problem går det inte att maila till svenskakyrkanadressens e-postadress just nu. Använd istället vår alternativa emailadress: sjomanskyrkan.gbg@gmail.com

Telefon: 0725-731902

Postadress för ekonomiadministration Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg
c/o Consensus Stiftelsetjänst
Box 2114
431 02 Mölndal

Postadress för övrig post
Stiftelsen Sjömanskyrkan
c/o Carl Johans pastorat
Karl Johans kyrkoplan 1
414 55 Göteborg

Hitta hit
Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg hyr en samlingslokal på nedre plan med hamnutsikt i huset på Amerikagatan 2.



Intressanta länkar

Rulla till toppen