
Sjömanskyrkan i Göteborg bedriver ett diakonalt, socialt och själavårdande arbete bland sjöfolk och deras anhöriga. Förutom fartygsbesök i hamnarna månar vi speciellt de äldre sjömännen, som på grund av olika händelser i sina liv blivit mycket ensamma.
Arbetsuppgifterna är oerhört skiftande. Vid fartygsbesöken kan det vara filippinska sjömän som vill ha hjälp med sina svenska pensioner. De som är anställda av svenska rederier är berättigade till svensk pension. Eftersom de inte bor i Sverige och inte kan språket är det en snårig väg att få ut pensionen.
Det kan bli psykosociala samtal ombord om något i livet som skaver. Ibland får sjömännen skjuts in till Sjömansklubben Rosenhill eller för lite sightseeing och shopping. De kan även efterfråga en gudstjänst.
Sjömanskyrkan bistår med mycket även på land. Det kan vara någon sjöman som har betalningsanmärkningar och behöver hjälp att hitta ett boende. En annan behöver hjälp att söka fondpengar till tandvård. En tredje vill att vi ber.
Då och då vill en församling eller förening lyssna till ett föredrag om Sjömanskyrkans historia/verksamhet. Det är gemenskapsträffar, gudstjänster och utflykter i närområdet. Hemsidan ska uppdateras och Facebook-sidan få ett inlägg. Ibland är vi med på mässor som Donsö Ship Meeting. Vi bistår vid och det ges rådgivning gällande dop, bröllop och begravning. Varje år högtidlighålls minnet av Krigsseglarna, numera i samverkan med Sjöfartsverket Sjömansservice Rosenhill.
Mer information om Sjömanskyrkan i Göteborgs historik ligger under fliken ”Om oss”. För mer utförlig information om vår verksamhet samt annan nyttig information med sjöanknytning klicka på fliken ”Vår verksamhet”. Dessa flikar finns under ”Göteborg”. Har du problem att hitta vidare, kontakta vår samordnare Cecilia Petersson, 0725-73 19 02.
Kalendarium för Sjömanskyrkan i Göteborg v. 14

Gemenskapsträffar
Onsdagen den 2/4, gemenskapsträff kl 10.30-12.30 med Anne-Marie och Regina.
Gudstjänster
Söndagen den 6/4, Femte söndagen i Fastan, har temat ”Försonaren”. Mässa äger rum kl 13, därefter serveras kyrkkaffe. Präst är Renny Olausson i samarbete med kyrkomusiker Ulla Gyllenros.
För ytterligare information kontakta Ove Granstedt: 0704-38 25 19.
Obs! Anmälan om deltagande till bokning.gla@riksarkivet.se
Gåvor och minnesgåvor till Sjömanskyrkan i Göteborg
Vi på Sjömanskyrkan i Göteborg får inga bidrag från stat, kommun eller svenska kyrkan, utan är helt beroende av insamlade gåvor. Stöd oss gärna med ett litet eller stort bidrag – allt mottages tacksamt! För gåvor går det bra att antingen använda vårt swishkonto eller 90-konto.
För minnesgåvor är det lämpligast att använda 90-kontot: 90 03 43-5. Swisha kan man göra enklast genom att skanna nedan bild:

Alla konto- och gironummer samt organisationsnummer finns längst ner på den här sidan.
Gåvobevis/minnesblad från Sjömanskyrkan i Göteborg
Kontakta vår samordnare Cecilia Petersson på 0725- 73 19 02 eller via email: sjomanskyrkan.gbg@gmail.com om du vill ha ett gåvobevis/minnesblad till din gåva. Det finns alternativ både för uppvaktning och vid begravning.

Kollektcirkulär för Sjömanskyrkan i Göteborg
Klicka ovan för ett kollektcirkulär att läsa upp vid kollekttillfälle, eller kontakta vår samordnare Cecilia Petersson.
Välkommen Peter Hellgren – vår nye ordförande för Sjömanskyrkan i Göteborg
Sjömanskyrkan i Göteborg har fått en ny ordförande. Vi är väldigt tacksamma över att Peter Hellgren tackat ja till detta uppdrag och ser fram emot ett gott samarbete. Här kommer en liten presentation:
Jag heter Peter Hellgren och är ny ordförande för Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgs stift.
Prästvigd 1975 och nu har jag alltså snart arbetat som präst i 50 år.
Jag har bl.a varit kyrkoherde i Rommele Pastorat, Härlanda församling och under 14 år kyrkoherde i Askims församling.
Under 14 år har jag arbetat för Svenska Kyrkan i Utlandet i 7 länder på 4 kontinenter.
Jag är också ordförande för Svenska Kyrkan i Utlandet i Göteborgs stift fram till september månad då jag avgår från detta uppdrag.
Under utlandsåren har jag mött många sjömän i Narvik, Yokohama, Melbourne, Acapulco och Los Angeles…
Jag är gift med Marita som är förskollärare och diakon.
Med stor glädje ser jag fram emot nya utmaningar i mitt nya uppdrag.

Krigsseglardagen 2024
Stort TACK till alla er som kom till vårt högtidlighållande av Krigssseglardagen. Speciellt TACK till våra frivilliga: högtidstalare fil. dr. Lars Hansson, kaplan Christopher Asker, gudstjänstgruppens Ulla Gyllenros och Ove Granstedt samt trumpetare Nils Israelsson. Stort TACK även till Flottans män som bidrog med både flagga och manskör samt hotel Clarion Draken, som gav oss rejäl rabatt.
Varmt TACK även till Stiftelsen Sveriges Sjömanshus som bidrog med både sponsorpengar och krans samt till Seko Sjöfolk och Sjöbefälsföreningen som bidrog med krans. Ett speciellt TACK även till Näckrosens blommor för de magnifika kransarna.
Fler bilder och information har lagts upp under ”vår verksamhet”.

Tidningen Sjömannen, Seko Sjöfolks organ, hade reporter Sandra Nelhans på plats som täckte arrangemanget: https://www.sjomannen.se/nyheter/stort-intresse-for-krigsseglardagen-i-goteborg/
In Memoriam
Vår ordförande, hedersprosten Britta Broman, tog den 29 augusti 2024 steget över till evigheten, efter en tids sjukdom. Med sin klokskap och sin humor ledde hon vår verksamhet med fast hand. Hon var en fantastisk person med många strängar på sin lyra. Vi minns henne med tacksamhet. Frid över hennes minne.

R.I.P.

Fastan
Enligt kyrklig tradition börjar fastan 46 dagar före påskdagen. Fastan varar i 40 dagar men bryts varje söndag. Det är fortfarande fastetid, men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan.
Fastan inleds med askonsdagen och avslutas på påskaftonen (dagen före påskdagen) Färgerna i kyrkan är blå eller lila. De står för fasta och bot, det vill säga att ångra sig och erkänna sina fel, få Guds förlåtelse och gottgöra de fel man gjort.
Söndagarna i fastans teman är allvarliga: ”Prövningens stund”, ”Den kämpande tron”, ”Kampen mot ondskan”. Sedan bryts det allvarliga av med firandet av Jungfru Marie bebådelsedag, ”Guds mäktiga verk”. De sista tre söndagarna fokuserar istället på Jesus som ”Livets bröd” ”Försonaren” och ”Vägen till korset”. Sedan infaller stilla veckan med passionsdramat då Jesus lider, dör och uppstår.
Fastetiden är en period då man kan lyssna inåt, fundera på hur man vill leva sitt liv. Traditionellt kan man avstå från olika saker. En del avstår från viss mat och dryck, eller/och ger mer i välgörenhet. Andra fokuserar på sitt böneliv. För de flesta fortgår livet som vanligt.
Tanken med att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastetiden handlar om att ta sig tid för eftertanke och bön, tid för att komma närmare Gud.
Man kan se fastetiden som en förberedelsetid inför påskfesten då vi firar att Livet vann över Döden.
Stilla veckan
Stilla veckan eller Dymmelveckan kallas den sista veckan i fastan, som också är veckan innan påsk. Den inleds med Palmsöndagen till minne av Jesu intåg i Jerusalem. Folk hälsade honom välkommen genom att vifta med palmkvistar och lägga ut dem på vägen framför honom. I Sverige används ibland kvistar av sälg och vide i stället som dekoration, i brist på palmer.
På Skärtorsdagsnatten trodde man förr att det var onda andar i luften och att de gjorde hyss. Häxorna for till Blåkulla på kvasten och höll möte med Den Onde själv. Det fanns fler ställen dit häxorna antogs flyga, beroende på var man bor: Häcklefjäll, öarna Blå Jungfrun eller vulkanen Hekla bl.a. Under en period kunde kvinnor dömas för häxeri och brännas på bål.
Ordet Skärtorsdag kommer från ordet skär i betydelsen ren. Det var då Jesus tvättade lärjungarnas fötter. Den kvällen åt han den sista måltiden med dem, den första nattvarden.
Långfredagen var under den gamla tiden en dag för stilla eftertanke, en sorglig dag då Jesus korsfästes och dog. Man skulle påminnas om Jesu pina och det förekom att man även då piskade sig själv med fastlagsriset. Man fick inte leka och skratta och man skulle helst vara svartklädd.
Påskens färger är numera gult och lila. Lila kommer från kyrkans liturgifärg, det gula kommer kanske från vårsolen, påskkycklingarna och påskliljorna som ju alla är lysande gula.
Tuppar, hönor och kycklingar hör ju också tätt ihop med påsken! De finns överallt som dekoration, pynt och pyssel, på påskbonader och -kort. Att de har blivit påskens symboler beror på att hönor och kycklingar hör ihop med äggen, och tuppen kommer kanske från den första ”påsktuppen” som gol, när Petrus förnekat kännedom om Jesus tre gånger på natten mellan skärtorsdagen och långfredagen.
Påskaftonen var däremot en glädjens tid, den sista dagen i fastan. Man trodde att man kunde få se solen dansa av glädje på morgonen.
Påsken börjar egentligen inte förrän vid midnatt på påskafton/påskdagen, men numera firar vi påsken redan på påskafton, precis som vi firar julen på julafton istället för juldagen.
Förr hade man påskagillen och åt god mat och drack hela natten lång. Man skulle inte sova, utan vaka och akta sig för häxorna, som återvände från Blåkulla under påsknatten. Man sköt upp i luften och tände eldar för att skrämma dem. Påskeldar och påsksmällare är det som finns kvar av den traditionen, men utan rädslan för häxor.
Idag leker man Leta ägg som Påskharen har gömt och andra ägglekar. Man delar ut påskgåvor, ofta i form av glada, vackert dekorerade pappägg med godis i samt äter målade ägg till frukost.
Påskharen, som ofta bär på ägg i bilderna på påskkorten och som även finns som choklad- eller marsipanfigurer, kom troligen från Tyskland under den senare delen av 1800-talet. Haren var från början inte oförarglig, utan hörde ihop med häxornas ”mjölkharar”, som de hade lärt upp att suga mjölk från korna så att korna slutade att ge mjölk.
Söndagens Bibeltext
Som hjälp i att läsa Bibeln och att förstå bibeltexten är du välkommen att lyssna till podden ”Bibelsamtalet” som ges ut av Istorps pastorat. Varje tisdag släpps ett nytt avsnitt där prästerna Carl Magnus Adrian och Fredrik Borglin samtalar om bibeltexten för den kommande söndagen.
https://bibelsamtalet.podbean.com/
Bibeltexter för varje dag
Klicka på nedan länk från kommuniteten Taizé för att ta del av en bibeltext för varje dag.
https://www.taize.fr/sv_article161.html
Kidnappade sjömän frisläppta
Den 19 november 2023 bordades handelsfartyget Galaxy Leader av jemenitiska Huthirebeller. De 25 sjömän som utgjorde besättningen på fartyget blev gisslantagna. 17 är från Filippinerna, två från Bulgarien, tre från Ukraina, två från Mexiko och en ifrån Rumänien.
Att borda ett handelsfartyg och tillfångata dess besättning är ett flagrant brott mot internationell rätt och fördöms av den internationella sjöfartsorganisationen ICS. Anledningen till att Nassauflaggade Galaxy Leader med besättning kapades sägs vara att fartyget har en delägare med israeliskt medborgarskap. Man drog på detta sätt in oskyldiga sjömän i kriget. Det är japanägda NYK-line som chartrat fartyget och har hållit Galaxy Leader både med last och manskap.
Som ett led i vapenvilan mellan Israel och Hamas släpptes besättningen den 25 januari 2025 – efter att ha varit tillfångatagna i 430 dagar. Här finns mer information:

Bön för den befriade gisslan:
Käre Gud. Tack att du är med i allt, både i medgång och i motgång. Tack att vi alltid är inneslutna av Din kärlek.
Tack för att gisslan har blivit fria. Halleluja! Vi prisar Dig Herre, för att de äntligen kunnat lämna fångenskapen! Tack för att Du bär genom allt här i livet. Välsigna och bevara hela besättningen på Galaxy Leader och deras anhöriga. Du ser allt de tvingats genomlida. Läk dem Herre, till kropp och själ. Ge dem kraft, klokskap och uthållighet.
Vi ber Gud även för kidnapparna. Att de ska förstå att de handlat orätt och att de ska ångra sina handlingar.
Vi tackar för alla människor av god vilja, som på olika sätt medverkat till att gisslan blivit fria. Halleluja! I Jesu Namn. Amen.

Besöksadress:
Amerikagatan 2,
414 63 Göteborg (scrolla ner för postadresser)
Gåvor: Swisha oss gärna en gåva:
123 387 87 41

90 konto: 90 03 43-5, verksamheten kontrolleras av svensk insamlingskontroll.

Bankgiro: 100-8978
Organisationsnummer:
857201-9936
Epost:
sjomanskyrkan.gbg@gmail.com och
info.gbg@sjomanskyrkan.se
Telefon samt Whatsapp: 0725-73 19 02
TACK
Till alla er som ber för oss och/eller har skänkt gåvor, kollekter och minnesgåvor
till Sjömanskyrkan i Göteborg vill vi framföra ett stort TACK.
Med vänlig hälsning
Styrelsen i Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgs stift
Postadress för ekonomiadministration Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg
c/o Consensus Stiftelsetjänst
Box 2114
431 02 Mölndal
Postadress för övrig post
Stiftelsen Sjömanskyrkan
c/o Carl Johans pastorat
Karl Johans kyrkoplan 1
414 55 Göteborg
Hitta hit
Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg hyr en samlingslokal på nedre plan med hamnutsikt i fastigheten på Amerikagatan 2.
Intressanta länkar